Jak zbudować dom i utrzymać koszty na niskim poziomie?

Jak zbudować dom i utrzymać koszty na niskim poziomie?

Postautor: MCohen73 » 2021-04-02, 13:13

Chciałbym wybudować dom. Nigdy nie brałem udziału w budowie domu, więc potrzebuję porady.

Jednym z moich głównych kryteriów jest to, że ma być niedrogi i prosty:
1-Czym są łatwiejsze/bardziej przystępne style/projekty domów. Czy projekt moich marzeń będzie znacznie bardziej kosztowne niż tańsze projekty rambler?

2-Czym są łatwiejsze lub przystępne cenowo materiały do budowy z? są prefabrykowane i izolowane płyty warto używać? jak płyty SING (produkują dom, który wygląda jak dom z bali). Czy taniej jest iść z normalnym szkieletem drewnianym i deskami?

3- Chciałbym mieć metalowy dach z kilkoma oknami podniebnymi. czy to drastycznie zwiększyłoby koszty? Na dłuższą metę musiałbym wierzyć, że to się opłaci.
MCohen73

Re: Jak zbudować dom i utrzymać koszty na niskim poziomie?

Postautor: Olo41 » 2021-10-25, 05:27

Pierwszy raz słyszę o dachu stalowym i nie wiem, czy to jest dobry pomysł. Jeśli chcesz mieć porządny i nowoczesny dach, na lata to lepiej zdecyduj się na prefabrykaty. Wejdź na stronę firmy Binder Projekt - http://www.binder-projekt.wloclawek.pl/, to są znani specjaliści od tego rodzaju konstrukcji. Firmę prowadzi projektant, który ma uprawnienie na nieograniczone projektowanie w specjalności konstrukcyjno-budowlanej i od lat firma zajmuje się konstrukcją dachów z wiązarów. Wykonają ci dach sprawnie, profesjonalnie i w terminie. Firma działa na terenie całej Polski.
Olo41

Postautor: savanah.bosco » 2021-11-01, 18:54

Jakiś czas temu zdecydowałam się na budowę domu, jednak podobnie jak Ty nie chciałam inwestować dużej sumy pieniędzy. Na szczęście moja przyjaciółka poleciła mi sprawdzoną firmę, która posiada w ofercie projekty tanich nieruchomości.
Awatar użytkownika
savanah.bosco

Postautor: Gordon » 2022-07-28, 12:28

Tylko co oznaczają koszty na niskim poziomie? Czyli jakim? Wydaje mi się, że budując dom w dzisiejszych czasach trudno myśleć o niskim poziomie kosztów. Jakichkolwiek.
Gordon

Wróć do Fundamenty i przyziemia