pompy ciepła

pompy ciepła

Postautor: delfin » 2012-08-30, 12:20

Witam,

Czy orientujecie się ile trzeba wydać, żeby zamontować pompy ciepła w domu, a dokładniej w ogrodzie? Czy opłaca się przeznaczyć ten teren i jak długo będzie się zwracać ta inwestycja? Myślę tutaj o pompach ciepła Sofath z ostatnich lat. Widziałem kilka ofert z Poznania i wydaje mi się to najlepszy wybór z Wielkopolski i Lubuskiego. Proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.
delfin

Postautor: lessi » 2012-09-01, 15:39

Wątpię, abyś na tym forum dostał odpowiedź dotyczącą pomp ciepła. Lepiej poczytaj, tak jak napisałeś na wassermann.pl albo po prostu się tam przejdź.
lessi

odp pompy

Postautor: Bolek » 2012-09-24, 18:02

Moim zdaniem wszystko zależy od tego jakie chcesz te pompy, ile, i gdzie będą montowane.
O cennik pytałbym bezpośrednio w firmach, które taką instalacją pomp ciepła i ich sprzedażą sie zajmują.. (np sofath Kraków, Dumarchwent)
Mały, ciasny, ale... własny dom:)
Awatar użytkownika
Bolek

Postautor: lessi » 2012-10-27, 15:49

Dobra już wszystko wiem. Zdecydowałem się na Sofath tydzień temu. Póki co się sprawdza i powoli zaczynam odczuwać oszczędność :)
lessi

Re:

Postautor: prezes » 2016-09-22, 21:40

lessi pisze:Dobra już wszystko wiem. Zdecydowałem się na Sofath tydzień temu. Póki co się sprawdza i powoli zaczynam odczuwać oszczędność :)

po takim czasie jak się sprawdza pompa ciepła?? Jaki rodzaj pompę masz??
prezes

Re: pompy ciepła

Postautor: adalik » 2018-12-30, 09:47

To w jakim czasie zwróci się montaz pompy ciepła zależy od bardzo wielu czynników, m.in. od tego jak masz ocieplony dom, jakiej jest on wielkości, czy nawet od tego na jaki rodzaj pompy się zdecydujesz. Dlatego tak naprawdę samemu to trudno wybrać optymalną opcję i warto o dobór pompy poprosić fachowców np. z firmy Dimplex. Są oni w stanie wszystko obliczyć i odpowiednio dopasować rodzaj i moc pompy do sytuacji. Tak, że będzie ona jak najbardziej wydajna, a dzięki temu jak najszybciej się zwróciła.
adalik

Re: pompy ciepła

Postautor: TomekP » 2019-02-01, 12:33

Jeśli masz jakiekolwiek pytania czy wątpliwości dotyczące pomp ciepła to zajrzyj sobie na stronę firmy OEM Energy. Ta firma zajmuje się od lat instalowaniem pomp ciepła zarówno w domach jednorodzinnych ale też w większych obiektach. Ponadto zajmują sie także montażem paneli fotowoltaicznych, solarów, rekuperatorów a także doradzają w tej tematyce. A montując pompę ciepła warto też rozważyć montaż rekuperacji czy fotowoltaiki, tak by dom był w pełni ekologiczny, no i tani w utrzymaniu.
TomekP

Wróć do Klimatyzacja i wentylacja